Waar ga jij heen?

DROMEN VAN
NIEUWE BESTEMMINGEN

Met de boot in de winterstalling, is het nu een goed moment om nieuwe vaarplannen te maken. Ter inspiratie hebben wij enkele bestemmingen op een rij gezet.

BIESBOSCH: avontuurlijk doolhof


Het kan geen toeval zijn dat onze eerste associatie bij de Biesbosch, bevers zijn. Het leven in het Nationaal Park is niet alleen goed voor de circa 300 knaagdieren die er leven, maar ook voor waterrecreanten. Het is een prachtig gebied dat zich het beste varend laat ontdekken. Met een kleine fluistersloep of kano kabbel je geruisloos door de kreekjes, terwijl de ijsvogels laag over het water vliegen. De Biesbosch was oorspronkelijk polderland, totdat de Sint-Elizabethvloed het in 1421 veranderde in een binnenzee. Het water uit de Waal en Maas zorgde dat het een zoetwaterdeltagebied werd, met zandplaten waarop biezen groeiden. Na het afsluiten van het Haringvliet in 1970, het ontbreken van de invloeden van eb en vloed, verruigden de wilgenakkers en kreeg de natuur vrij spel.


Jachthaven Biesbosch in Drimmelen is een mooie uitvalsbasis om het unieke natuurgebied beter te leren kennen. Het ligt aan de rivier Amer, recht tegenover de ingang. Vanuit de haven vaar je eenvoudig naar omliggende plaatsen als Willemstad, Dordrecht en Breda. De laatste bourgondische stad is na de verhoging van de Trambrug (3.20 m) ook prima bereikbaar met de boot.

image

OOSTERSCHELDE...Varen op het ritme van het getij


Door het getij, de invloed van eb en vloed, is niet alleen de Oosterschelde maar ook het landschap er omheen voortdurend aan verandering onderhevig. Als het bij eb grotendeels droog valt ontstaat een voedzame rijkdom waar allerlei vogels op af komen. Door de wisselende en soms uitdagende omstandigheden kunnen watersporters, met respect voor de natuur, hun hart ophalen. In St. Annaland is een fraaie jachthaven, waar passanten meer dan welkom zijn. Het is een prima uitvalsbasis om bijvoorbeeld naar Yerseke te varen, waar het hart van de schelpdierenkwekerij is gevestigd. Oesters en mosselen, verser dan hier kun je ze niet eten. De kweek van de oesters vindt voornamelijk plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De oesters worden verwaterd in betonnen oesterputten. Daarna worden ze handmatig verpakt. Je kunt met een gids een wandeling langs de Oesterputten maken. De mosselen worden voornamelijk gevist in de Waddenzee en deels in de Zeeuwse wateren. Alle mosselen komen uiteindelijk op de veiling van Yerseke terecht.

TIP

In Yerseke is het Oosterscheldemuseum, in het oude gemeentehuis. Alles over oesterkweek, mossel- , kreeften- en kokkelvisserij vind je hier. Er zijn onder meer foto’s, films en gereedschappen te zien die bij de visserij gebruikt worden.

http://oosterscheldemuseum.nl/

Uit eten

Veel restaurants werken met Zeeuwse streekproducten. En dan hebben we het net alleen over mosselen, bolussen en babbelaars over spruitjes, asperges, zwarte bessen, ansjovis, stoere bieren, lamsvlees, kaas en vele andere lekkernijen. Onder de noemer “Lekker Zeeuws” zijn er 12 fietsroutes die langs de adressen leiden waar u streekproducten kunt proeven of meenemen.


Friesland ademt
Watersport


''Ik ben overal geweest, heb veel gereisd en gezien maar als je vraagt naar wat het leukste is, dan is dat met een boot door Friesland toeren,'' aldus een wereldreiziger die wij onlangs spraken. En we snappen waarom. Liefhebbers van natuur, rust, ruimte, water en vooral gastvrijheid zijn in Friesland meer dan welkom. Bijna ieder plaatsje waar je langs vaart, ademt watersport. En bijna alle dorpjes en steden zijn door waterwegen met elkaar verbonden.

Rust of juist wat drukte

Afhankelijk van wat je zoekt, rust of juist wat drukte bepaal je waar je heen vaart. Een plekje in een haven, centrum om juist ergens in de vrije natuur zoekt.

image

De luchtfoto toont mooi de omvang van de Maasplassen. Door grindafgravingen is een uitgestrekt netwerk van kleine en grotere plassen ontstaan.

Langs de meren heb je prachtige dag-stranden met hippe beachclubs. Er zijn verschillende routes, zoals de Cruise Touristique die start in Wessem. Wie dat wil kan doorvaren naar Roermond.

TIP

Download de Maasplassen App met belangrijke vaarinformatie over sluizen, bruggen en aanmeerplaatsen, maar ook met toeristische informatie over evenementen etc.

image

LOOSDRECHT: cultuur, sport en vertier


Eilandje hoppen! En dan bedoelen we deze keer niet de Waddeneilanden, maar de schitterende Loosdrechtse Plassen met zijn vele eilandjes, een gebied van zo’n 1200 hectare groot. Alle zeven plassen grenzen aan elkaar en zijn gemakkelijk te bevaren. Het is heerlijk toeven op de plassen, al is de echte wedstrijdzeiler niet altijd even blij met de eilandjes die vaak voor een valse wind zorgen. Maar dat terzijde, voor de recreant is Loosdrecht een eldorado, een soort Zandvoort, maar dan op de plas. Het eiland Marcus Pos is in 1977 opgespoten voor de recreatie, hier mag je aanmeren en zelfs maximaal drie keer 24 uur blijven. Visliefhebbers kunnen een hengeltje uitgooien, vooral karpers kunnen zowel vanaf de kant of uit de boot aan de haak geslagen worden.


Het dorp is opgedeeld in twee delen: Oud-Loosdrecht, waar alle watersportliefhebbers samen komen en Nieuw-Loosdrecht met een heuse dorpskern, café’s, restaurants, winkels en sportscholen. Hier kun je behalve bootjes ook bijvoorbeeld fietsen huren om een rondje langs de plas te maken en je te vergapen aan de schilderachtige dorpjes met zijn beroemde theehuizen, zoals Loenen aan de Vecht, Breukelen en Vreeland. Of neem een kijkje bij Kasteel Sypesteyn en sluit die af met een high tea in het koetshuis. En vergeet Mijnden niet, de sluis is de belangrijkste toegangspoort tot de Loosdrechtse Plassen. Zoek een plekje op het terras en geniet van de honderden (plezier)boten die dagelijks langskomen. Nog zo’n leuk terras is bij restaurant De Otter aan de Loosdrechtse Dijk.

image
image