Vaartochten

HET IS GOED TOEVEN IN BRABANT

Joke Duivestein en Johan Verberk voeren afgelopen zomer met teckel Elsa en hun motorboot vanuit Aalsmeer naar Brabant. Een vaartocht van in totaal 21 dagen. Het (water)leven is goed in het Brabantse land.

In de haven hoor je overal het kraken en piepen van de steigerpalen. Heel apart.

''De eerste dag kwamen we tot het leuke stadje Leidschendam waar we in de gemeentelijke jachthaven een mooie plek vonden,'' steekt Joke van wal. De gemeentelijke jachthaven is klein, maar fijn. Nog niet zo lang geleden zijn de steigers vernieuwd. Er zijn meer dan genoeg stroompalen. Grotendeels komt dat ook doordat sommige mensen het moeilijk vinden om de app aanuitnet.net te gebruiken. Terwijl dat toch een heel handig systeem is. Je betaalt precies wat je gebruikt. En je hoeft niet steeds met een muntje de boot uit te rennen, omdat de stroom op is.

Flinke golven

Onze Kingfisher lag tegenover restaurant Puurr. Rondom de haven zijn er echter enorm veel restaurants gesitueerd. Keuze genoeg! Ook was er een supermarkt die even bezocht kon worden. Altijd handig!

De volgende ochtend vertrokken we richting Krimpen aan de Lek. De route leidde via Delft naar Rotterdam. En via de Parksluis de Nieuwe Maas op, tot WSV De Lek in beeld kwam. Wat minder leuk was, waren de snelle boten die flinke golven maakten. Watertaxi’s en waterbussen voeren af en aan. We rolden flink mee op de golven. Elsa was hier niet zo blij mee. Maar een uur na de Parksluis liepen we gelukkig de haven van de WSV De Lek binnen.

Dit is een getijden-jachthaven. In de haven hoor je overal het kraken en piepen van de steigerpalen. Heel apart. In deze jachthaven word je altijd enthousiast begroet. We lagen in een ruime box met een mooie lange steiger. Elsa kon lekker los rennen op een veldje vlakbij de jachthaven.

We vertrokken de volgende ochtend rond 11 uur uit Krimpen aan de Lek. De route begon met de oversteek van de Lek naar de Noord. Met alle vrachtvaart toch even lastig, vooral omdat wij niet zo snel gaan en de oversteek een goede timing vergt. De Noord is een drukke vaarweg.

Aangekomen bij Dordrecht nog een oversteek richting Wantij. Hier was het eventjes minder druk dus snel recht oversteken en gauw het Wantij op. Rond half twee waren we in de Biesbosch. Na de Ottersluis voeren we de Nieuwe Merwede op. Even na vieren legden we aan in jachthaven Merwede te Gorinchem, zoals de plaats officieel heet. We wandelden naar de rivier en lieten Elsa daar lekker rennen op het zandstrandje. Grote schepen voeren langs.

Dierenarts

Op de vijfde dag kwamen onze vrienden Ien en Ger op bezoek. We lieten eerst nog even Elsa uit. Tijdens de wandeling, likte Elsa aan haar linker achterpootje. Dat deed ze gisteren ook al. Maar we zagen niets. We waren bang voor een grasaartje, dus de dierenarts werd direct gebeld. Om half zes konden we daar terecht.

De ervaren dierenarts keek even naar haar pootje en kneep in de bult. Er kwam direct pus uit. Vervolgens pakte hij een hele dunne pincet en stak die naar binnen. Toen de pincet er weer uitkwam, leek er een natte larve in te zitten. Het was echter een grasaar! Gelukkig kon de dierenarts deze aar zonder operatie verwijderen. Opgelucht liepen we in een half uurtje terug naar de jachthaven. Tijd om te eten en ook tijd voor een lekker rood wijntje!

image

Vandaag stond Heusden op het programma. De mensen achter ons vertrokken al vroeg, in verband met de problemen bij sluis Engelen, door de lage waterstand. Net toen wij aankwamen, gingen de sluisdeuren open. De sluiswachter riep om dat eerst het vrachtschip naar binnen ging. Daarna mochten de grote boten volgen. Het invaren ging enorm langzaam. De sluiswachter wees per schip aan waar deze moest liggen. Uiteindelijk mochten de kleinere boten naar binnen. De sluis raakte voller en voller. Het hing er om of wij naar binnen konden. Anders mochten we twee uur wachten. Wederom hadden we bij deze sluis geluk. Wij mochten er nog in en de Doerak achter ons. Daarna sloten de deuren van de sluis.

Rond kwart voor een waren we al in Heusden. De box in de jachthaven van WSV Heusden had een goede zijsteiger. Dat vinden wij met een hond erg prettig.

Al snel liepen we via de vesting het stadje in. De kleine supermarkt had opvallend veel goede biologische producten. Daar hebben we de boodschappentas flink gevuld. Daarna was het tijd om van de producten in de boodschappentas een lekker diner te maken.

Op de zevende dag scheen de zon scheen al vroeg. We voeren eerst een stukje terug om te tanken bij Legerstee. Vervolgens gingen we richting Oosterhout. Onderweg zagen we grote groepen Grote Canadese ganzen en in mindere mate Grauwe Ganzen. Wat zijn die toch mooi om te zien! In Nederland zijn het inmiddels algemene vogels. Maar zo lang is dat nog niet. De Grote Canadese ganzen broeden bijvoorbeeld sinds 1974 in Nederland. Daarvoor was het alleen een wintergast. De Grauwe Gans is zelfs in 1970 nog uitgezet in Friesland, omdat deze soort als broedvogel vrijwel verdwenen was.


Nieuwe schoenen

Rond twee uur liepen we de jachthaven van Oosterhout binnen. Het was een ruime haven. Niet ver van de haven was een winkelcentrum. In 10 minuten liepen we daar heen. Johan kocht er gelijk nieuwe schoenen. Daarna was het tijd voor de supermarkt. Na het eten liepen we nog even een rondje met Elsa. Tijdens die wandeling, zagen we in het gras prachtig gekleurde kevers. Zij waren rood met zwarte accenten. Het bleken Vuurwantsen te zijn. We zagen er tientallen! Toch heel speciaal. Deze wantsen zijn pas in 1999 voor het eerst in Nederland gezien. Ze komen uit Zuid-Europa.

Al vroeg hoorden we de volgende octend regen op de kap. Het was code geel in het hele land in verband met onweer en regen. We besloten maar een extra dagje te blijven. Daarom maar naar het winkelcentrum. Daar hebben we ook geluncht. Er waren allerlei zandsculpturen te bewonderen.

Op de negende dag verlieten we de haven voor een bezoek aan Etten-Leur. Dat was ongeveer 4 uur varen. Rond 13 uur was het tijd voor de lunch, die bestond uit gekookte bietjes, rucola, appel, geitenkaas, pompoenpitten, zonnebloempitten en honing. Zo konden we er weer tegen. De Turfvaart bleek een vriendelijke, leuke jachthaven. Enthousiast werden we welkom geheten. Niet ver van de haven, was een supermarkt. Zo konden we direct de omgeving even verkennen. ’s Avonds hebben we heerlijk gegeten in het havenrestaurant.

Op dag 10 is Dintelmond de volgende bestemming.Rond half twee voeren we de plaatselijke jachthaven binnen. Daar bleek echter niemand aanwezig. Vandaar dat we er voor kozen om uit te wijken naar jachthaven Waterkant. Daar kregen we een mooie plek aan de passantensteiger. Bij de jachthaven hoorde een brasserie. Daar zat je heerlijk koel aan het water.


Enkele tips voor lunches aan boord…


Salade met wilde gerookte zalm, appel, Boursin, ijsbergsla, gedroogde tomaatjes, kerstomaatjes, bosui en paprika.


Salade met rucola, uitgebakken spekjes, appel, avocado, cashewnoten en rode ui


Ijsbergsla, gerookte kip, rode paprika, witte druiven, cashewnoten en vers geroosterde kokossnippers met een dressing van sojasaus.


Wraps gevuld met zwarte bonen, rode ui, paprika, rucola, lente-ui, nachochips en kaas. In de koekenpan zodat de kaas kan smelten.


Sla, komkommer, kipfilet met Italiaanse kruiden en een lente-uitje.


Jonge blad sla, komkommer, rode ui, witte druiven en gerookte forel en een dressing van dyonaise.


Gekookte bietjes, rucola, appel, geitenkaas, pompoenpitten, zonnebloempitten en honing.

IJsbergsla, bietjes, komkommer, geitenkaas en gerookte wilde zalm (sockeye)


Wrap, gevuld met tonijn, kruidenkaas, tomaatjes, rode ui en tortilla-chips


Wrap gevuld met warme, gebakken vegetarische balletjes, kruidenkaas, lente-ui en rode paprika.


Wrap, gevuld met ijsbergsla, reepjes gekruide kip, appel, komkommer, Boursin en tortillachips,

rode ui, koude komkommer, gerookte wilde zalm uit het koude Alaska (sockeye), gedroogde tomaatjes, kappertjes, pompoenpitten, zonnebloempitten en Boursin.


IJsbergsla, wilde gerookte zalm, Boursin, gedroogde tomaatjes, kappertjes, komkommer en pompoenpitten.


Sla, gerookte forel, witte druiven, tomaatjes en rode ui


Jonge bladsla, peer, gerookte kip, zaden en witte druiven


Jonge bladsla, uitgebakken parmaham, mango, feta en nog warme geroosterde pijnboompitten. Als dressing olijfolie met knoflook en diverse kruiden.image

Vanuit de jachthaven maakten we een dagtocht over Steenbergse Vliet. Mogelijk zou het onderweg wat koeler zijn. Dat viel een beetje tegen, want er was nauwelijks wind. Wel was het daar heerlijk varen. Via de Manderssluis kwamen we op de Volkerak. Na een ruim een uur draaiden we de Steenbergse Vliet op. De Steenbergse Vliet is een moerasgebied. Aan vogels was er dan ook veel te zien. Zo zagen we daar een fuut met drie jongen. Prachtig om die kleintjes zo te zien, in hun ‘streepjespyama’. Maar ook roofvogels zoals de bruine kiekendief waren goed aanwezig.

En op verschillende plekken zagen we de statige grote zilverreigers. Genieten dus! We vergaten ook op deze warme dag de lunch niet. Die bestond uit een wrap, gevuld met tonijn, kruidenkaas, tomaatjes, rode ui en tortilla-chips. Heerlijk! Hier vergaten we even de warmte door. Rond kwart over vier waren we weer terug in de haven. Het was te warm om zelf te koken, de zon stond nog lang op de boot. Dus ’s avonds aten we bij brasserie Overstag. Dat was bepaald geen straf. Het was daar goed vertoeven in de schaduw. En de visgerechten waren heerlijk.

Na een ochtendwandeling met teckel Elsa, maakten we weer de trossen los. Via de Manderssluis, zochten we verkoeling op het Volkerak. Die hebben we echter niet gevonden. De wind voelde aan als een hete föhn. Elsa lag in de kajuit met een verkoelende ventilator op haar gericht. Alle gordijnen waren daar dicht om de zon buiten te houden. Ze hijgde niet, dus het was daar goed uit te houden. Helaas konden wij in de kuip niet hetzelfde zeggen.

Rond half vier waren we terug in een hete jachthaven. Een koele plek was niet te vinden. De zon brandde op de boot. Daarom besloten we om de schaduw op te zoeken bij brasserie Overstag. Daar zaten we lekker in de schaduw met een cappuccino en huisgemaakte appeltaart. Ja, je hebt vakantie of niet.

Beroemde basiliek

De volgende ochtend begon weer met een zinderende hitte. Rond 12.00 uur vertrokken we naar de jachthaven van Oudenbosch. Onderweg belden we al om te informeren of er een plek was.

Rond drie uur legden we aan. In de stad zochten we eerst een leuk terrasje op. Vervolgens liepen we richting de beroemde basiliek, genaamd de H.H. Agatha en Barbara. Aangezien honden de kerk niet in mogen, namen we om beurten een kijkje. Joke werd al snel aangesproken door de pastoor. Hij liet haar het een en ander van deze prachtige kerk zien. Het gebouw is geïnspireerd op de Sint Pieter in Rome. Architect Cuypers heeft onder andere het Centraal Station van Amsterdam ontworpen en het Rijksmuseum.

Ondanks het plan om door te varen naar Geertruidenberg, bleven we nog een dagje liggen.Er was namelijk een waarschuwing voor onweer. Daarom gingen we de stad weer in. Het was een goede reden voor een heerlijke lunch bij brasserie Tivoli.

Op weg daar naar toe, passeerden we de Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch. Ja, een mond vol. Aan de buitenkant zag het er prachtig uit. Aangezien er geen honden naar binnen mochten, hebben we de voormalige kloostertuin niet bezocht. Het moet erg mooi zijn. Ruim vier hectare met 2500 soorten bomen en planten. De tuin heeft ook een succulenten- kas en een mooie vijver.


Natuurschoon

De volgende dag maakten we een mooie vaartocht naar Geertruidenberg. We lagen in de haven van de watersportvereniging. De havenmeester zorgde voor een prettig ontvangst. De Kingfisher lag in een ruime box. Het sfeervolle stadje is op 5 minuten afstand lopen. Vooral de historische Markt is de moeite waard om te bezoeken. Ook vind je er een prachtige oude kerk, genaamd de Geertruidskerk (stamt uit de 14e eeuw), oude koopmanshuizen en het stadhuis.

Rond elf uur zijn we de dag erna De Biesbosch in gegaan. Het was niet al te druk.

Toch zagen we weinig vogelsoorten. Dat viel wel een beetje tegen. Tijdens ons vorige bezoek, hadden we jonge zeearenden gezien. Dat was grandioos mooi. Maar de natuur was prachtig.EVEN VOORSTELLEN

Samen met hun ruwharige teckel Elsa varen Joke Duivestein en Johan Verberk zo vaak als ze kunnen met de Kingfisher: een Antaris Family. "Sinds 2010 genieten we van de vele tochtjes en tochten. Voordat we de boot hadden, maakten we verre reizen. Op een bepaald moment vonden we dat genoeg en kozen voor een andere vorm van vakantie. Dit is een hele goede keuze geweest! In het vaarseizoen zijn we ieder weekeinde op de boot te vinden, weer of geen weer. ''

Naast het varen en vogels spotten mogen Joke en Johan graag lekker eten, zowel aan boord als in goede restaurants die ze onderweg tegenkomen. Ze vinden het leuk om hun vaar-en culinaire avonturen via het Watersport Magazine te delen.


Dag 19 was het bewolkt met af en toe regen. Heerlijk, na al die hitte

Rond 14.00 uur legden we aan bij een eilandje. Er waren meer dan voldoende bolders. Aan de steiger lagen slechts drie andere boten, dus ruimte zat. Het was tijd voor koffie. De klapstoelen werden neergezet en even lekker gezeten. Elsa kon haar hart ophalen. Overal waren geuren en holletjes voor haar te ontdekken. Het was haast niet voor te stellen, maar het was de volgende dag nog warmer. Wederom verlieten wij de haven voor een rondje Biesbosch. Het was flink druk daar! Alle ligplekken bleken bezet, dus onderweg hebben we nergens aangelegd. Er stond wel een beetje wind, maar die bracht weinig koelte. Het strandje wat wij passeerden, was overvol. Ook in het water bleef weinig ruimte over voor een baantje schoolslag. Het lag er vol met boten en bootjes. Op de terugweg stopten we bij de jachthaven in Drimmelen, om boodschappen te doen bij Spar Enjoy. De jachthaven heeft een speciale boodschappensteiger, waar je een beperkte tijd kunt liggen. De winkel is op een steenworp afstand.

Dag 19 was het bewolkt met af en toe regen. Heerlijk, na al die hitte

We liepen het dorpje in, op weg naar het geweldige restaurant Het Weeshuys op de Markt. Dit restaurant staat in de top 500 van het blad Lekker. Al snel bleek waarom. Na dit gastronomisch avontuur varen we de volgende dag naar Krimpen aan de Lek. Vanuit Geertruidenberg gingen we de Amer op. Vlak voordat de Amer en de Nieuwe Merwede samenkomen gingen we stuurboord uit de Biesbosch in. Via de Spieringsluis en de Ottersluis voeren we richting Wantij.

Bij Dordrecht viel de drukte gelukkig mee, waardoor we snel konden oversteken richting de Noord. Via Rietbaan en een stukje Noord even de Lek op, richting watersportvereniging de Lek voor de laatste stop van deze vakantie. Elsa kon hier weer lekker achter balletjes aan op onze parkeerplaats. Op dag 21 varen we naar Aalsmeer via de Drecht. Net voorbij de Noord was een plek in het water waar het extreem woelig was. Vreemd, want er waren op dat moment

helemaal geen andere schepen in zicht. We werden door de eerste golf flink opgetild, kantelden als het ware over de golf heen, waarbij de schroef uit het water kwam, en doken toen de tweede golf in. Er kwam water via het dakluik en de ramen naar binnen.

Toen we de tweede golf indoken, viel de motor bijna uit. Dat was even een benauwd momentje. Je wil niet op de Lek, net voorbij de Noord, stil komen te liggen. Gelukkig bleef de motor draaien en konden we onze vaarweg zonder problemen vervolgen.


Extra lekkere salade

Na de golf heb ik een extra lekkere salade gemaakt. Namelijk jonge bladsla, net uitgebakken parmaham, mango, feta en nog warme geroosterde pijnboompitten. Als dressing olijfolie met knoflook en diverse kruiden. De combinatie ham, kaas en mango was heerlijk! Een mooie combinatie van zout en zoet.

Via de Hollandse IJssel en de Julianasluis te Gouda voeren we noordwaarts.

Net buiten de sluis was gelegenheid om Elsa even uit te laten. Bij Alphen aan den Rijn het Aarkanaal in. Na onze slechte ervaringen met zeer lange wachttijd in het centrum van Alphen, wilden we dat niet meer riskeren. Net voorbij Ter Aar gingen we via de Vijfgatenbrug de Leidse Vaart op. Een leuke route met een aantal bruggen, die door een druk op de knop bediend worden. Bij de laatste brug even 3x toeteren voor de brugwachter en dan draait ook die lekker vlot. Via de Braassemermeer en een stukje Ringvaart weer naar Aalsmeer, onze thuishaven.

Het was een prachtige rondreis. Wij hebben ruim 643km afgelegd, inclusief alle wandelingen met onze teckel Elsa.

Ontvang gratis het Watersport Magazine