Onderhoud

VOORJAARSKLUSSEN

Het nieuwe watersportseizoen begint voor bootbezitters veelal met klussen. Na een winter in de stalling of in het water is er meestal een lange lijst met werkzaamheden voordat daadwerkelijk weer gevaren kan worden.

image

De lengte van de kluslijst is uiteraard sterk afhankelijk van het type boot dat je bezit, maar ook wat je al eerder hebt gedaan. Met een aluminium sloepje ben je eerder klaar, dan met een stalen motor- of zeilschip dat nog geschilderd moet worden en opgetuigd.

Lichtelijke paniek

Een ding is zeker: zodra het voorjaarszonnetje begint te schijnen, willen we zo snel mogelijk weer varen. Bij bootbezitters zie je vaak lichtelijke paniek als er nog van alles gedaan moet worden, terwijl de deadine voor de te waterlating nadert.

Tegelijkertijd tijd inspireert en motiveert dit ook om de schouders eronder te zetten. Helemaal als je op je jachthaven ziet dat iedereen weer druk bezig is.

Omdat boten nu eenmaal verschillen, gaan we algemener in op de voorjaarsklussen. Uitgaande dat er een motor aan boord is, is het verstandig om die voordat je gaat varen, een beurt te geven. Ben je een beetje handig, dan kun je dat zelf doen en anders gewoon een vakman vragen. Die heeft het vaak in het voorseizoen erg druk, dus maak op tijd een afspraak. Belangrijk is om de olie te verversen, nieuwe filters te plaatsen, de V-snaren te controleren en de impeller te vervangen zodat de koelwatertoevoer naar de motor in orde is.

Staat de boot nog op de wal, controleer en vervang bij twijfel de anodes. Die voorkomen dat de metalen onderdelen aan de boot door galvanische corrosie worden aangetast. En check ook even de schroefas op eventuele speling.

Bijna iedere booteigenaar krijgt er jaarlijks aan het begin van het nieuwe seizoen mee te maken: antifouling. Welke antifouling is voor jouw boot het meest geschikt? Hoe moet je het aanbrengen en bereik je het beste resultaat. En hoe kun je jezelf beschermen bij de werkzaamheden aan het onderwaterschip?
Bekijk de driedelige serie 'Onder de waterlijn'

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Met het onderhoud aan de motor en het aanbrengen van antifouling kun je weer wat afstrepen van je klussenlijst.

Een punt van aandacht is gas en de elektriciteit aan boord. Check alle aansluitingen, stekkers en de verlichting en vergeet ook niet de gasslang als het nodig is te vervangen. Geadviseerd wordt om dit eens in de twee/drie jaar te doen. Ook al oogt de slang nog als nieuw.

Zeilers

Voor zeilers is het zaak om het zogenaamde staand en lopend want te controleren. Maak de lieren en alle draaiende onderdelen goed schoon en check ook alle zeilen.

Veiligheidsmiddelen zoals reddingsvesten, lifelijnen, brandblussers en nooduitrusting. Je moet hierop kunnen vertrouwen, dus neem geen risico. Laat je reddingsvesten met regelmaat keuren. Vaak zijn er in het voorjaar bij watersportwinkels acties.

image