THREE PEAKS YACHT CHALLENGE 2020
Bergen op en golven af...

Ruim 700 kilometer zeilen langs de westkust van de UK met tussendoor drie marathons bergop. Dat is kort gezegd de Three Peaks Yacht Challenge 2020. Dit keer met Nederlandse deelname namelijk Team Food for Flow.

Het is in de zomer van 2017 als Ilse Vooren met haar partner op vakantie is in Wales. Ze genieten van de zon in Barmouth, een typisch kustplaatsje omgeven door groene hellingen. Slenterend over de boulevard valt het oog van Ilse op een aanplakbiljet van de Three Peaks Yacht Race. ‘’In een oogopslag maak ik kennis met de race op een landkaart: start Barmouth, zeilen en lopen… via Snowdon, Scafell en Ben Nevis? Alledrie? Really? Wat een droomtocht.’’

Overstag

De race laat Ilse, opgegroeid met zeilen en dol op lopen in de bergen, niet meer los.

‘’Het gevoel, de beelden van het avontuur en een geloof dat we het kunnen gaan doen.’’ Bij ‘we’ denkt ze aan haar vader, Rob, een enthousiast zeiler die ze direct polst. Na het zien van een Youtube filmpje over de race, is hij snel overstag. Maar lijkt wel sceptisch of het haalbaar is.

''Zelfs als het er nooit van komt, dan heb ik er een hoop plezier van gehad… het kijken van de video’s, het met jou erover hebben…”

Het is inderdaad een hele onderneming. De race zelf duurt zo’n vijf dagen, de boot van vader Rob daar krijgen en via Schotland terug naar Nederland varen beslaat in totaal twee maanden.

''Als je de eerste stap niet zet of blijft denken in hindernissen, weet je zeker dat er niks van komt,’’ aldus oud-topsporter Ilse, in het dagelijks leven humanistica en coach.
"De Three Peaks Yacht Challenge is een idiote uitdaging, van een soort die alleen de Britten kunnen verzinnen. Deze reis realiseren vraagt focus. Fysieke en mentale inspanning. Daadkracht. We zullen er veel voor moeten doen en we lopen tegen allerlei praktische uitdagingen aan.''

''Het idee is dat we met zeilboot van mijn vader, een Dehler, in mei vanuit Nederland vertrekken en dan twee weken onderweg zijn naar de start op 13 juni in Wales. Ons team bestaat uit vijf personen: drie zeilers en twee lopers. De atleten, waaronder ik, zullen de drie bergen langs de zeilroute opgaan. In totaal zo'n 150 kilometer, zeg maar drie marathons."

‘’De Three Peaks Yacht Challenge is een idiote uitdaging, van een soort die alleen de Britten kunnen verzinnen.”

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

image

Ilse ziet wel een anologie tussen het badmintonnen, dat ze als topsporter heeft gedaan en deze combinatie van zeilen/ hardlopen. En dan met name qua voorbereidingen. ''Ik heb nu niet een uitdaging in de wedstrijd zelf…het gaat mij totaal niet om winnen of verliezen. Veel belangrijker is hoe we samen, als team, met elkaar buiten zijn en de elementen ervaren en beleven. Maar bovenal het gevoel hebben dat we dit kunnen. In die balans zit wel weer heel erg het topsport karakter. Namelijk dat je altijd bezig bent het maximale uit jezelf te halen.''
Los van de persoonlijke uitdaging, zet Ilse zich met haar team via deze challenge in voor de Mentelity Foundation die is er om mensen met een fysieke uitdaging te helpen kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Wie dat wil kan via de button doneren.

De reis
Three Peaks Yacht Race
Vertrek NL: 21 mei
Start Race: 13 juni
Finish Race: 21 juni
Aankomst NL: 5 juli

Team Food for Flow


Schipper: Rob Vooren
Zeiler: Bert Albrink
Zeiler: Joost Vooren
Loper: Axel van Willigenburg
Loper: Ilse Vooren

Back-up team: Bas Poppe, Margreet Vooren,
Melanie van Hagen en Egge Renaud

www.foodforflow.nl

image