De trouwste scheepsmaatjes

HUISDIEREN
AAN BOORD

Huisdieren zijn in ons dagelijks leven niet weg te denken en aan boord is het al niet anders. Naar schatting vaart op een van de vier boten een huisdier mee. Hoe kun je zorgen dat je scheepsmaatje net zoveel plezier heeft als de rest van de bemanning?

Honden, katten, konijnen, cavia's tot complete volières met papegaaien. We zijn ze allemaal tegengekomen aan boord van mede-watersporters. Op onze redactieboot is de Engelse cocker, Patout, een vast bemanningslid. Belangrijk is dat ieder scheepsmaatje net zoveel plezier aan het varen beleeft als jezelf.

Laat als je een huisdier voor de eerste keer meeneemt, die rustig wennen op de boot. Dus eerst in de haven en als je ziet dat de viervoeter vertrouwt is geraakt aan de nieuwe omgeving, is het tijd om een stukje te gaan varen. Zorg dat je scheepsmaatje een eigen plekje aan boord heeft, bijvoorbeeld door zijn mand mee te nemen en deze op een rustig plekje neer te zetten.

Een spannend moment is het aan en van boord gaan. Zelf hebben wij bewust voor een niet al te zware hond gekozen, die je kunt tillen. Als dit niet lukt, dan is een loopplank een overweging. Je kunt een loopplank kopen, maar die is vaak wat minder geschikt voor dieren. Een plank is eenvoudig zelf te maken en voor een instructie klik je even op Honden aan Boord loopplank.

Aan boord is veiligheid voor alle crewleden, dus ook de huisdieren, een belangrijk aspect. Dieren kunnen geen risico's inschatten en zijn daarom volledig afhankelijk van hun baasjes. Bij het losgooien en afmeren zie je vaak dat de bemanning druk is met allerlei zaken en er geen oog is voor Fikkie. Een moment van onoplettendheid is voldoende om je beste scheepsmaatje overboord te zien vallen. Jaarlijks verdrinken dieren.

Als uw huisdier zich los aan boord beweegt, bijvoorbeeld zelf over het dek loopt, dan is een zwemvest aan te bevelen. Een goed passend zwemvest is voorzien van een handvat op de rug, waarmee je je huisdier uit het water kunt tillen. Kies een vest dat uw huisdier met plezier draagt.

Op een zomerse dag is het snel warm aan boord. Honden kunnen niet zweten en oververhit raken. Zorg voor een schaduwplek en voldoende fris drinkwater en koel af en toe de pootjes.

Mocht uw hond oververhit raken, dan is afkoelen belangrijk. Dit kan met koud water en koel vooral de liezen goed. Gooi uw oververhitte hond niet te water en dek het dier niet af met natte doeken. Dit kan zorgen voor een fatale shock.


De steigers op onze haven zijn recent vernieuwd en voorzien van kunststof planken...in het zwart. De kleurkeuze is begrijpelijk, niet zo besmettelijk, maar op een zonnige dag laat je het wel om met blote voeten over de steigers te lopen. Net zo gevoelig als onze voeten zijn de zooltjes van viervoeters. Pas dus op dat ze niet verbranden. Minstens zo gevoelig zijn de roosters zoals op deze foto. We snappen wel dat deze viervoeter wacht totdat zijn baasje een stukje tapijt heeft uitgerold.

image