Met overnachting in het Dobberhuisje

'DUSHI' NAAR NIEUWKOOP

Ilona en John zijn de trotse eigenaren van een Corsiva 595 Tender. Met deze boot maken ze regelmatig dagtochtjes, soms gecombineerd met een overnachting. Afgelopen zomer voeren ze met 'Dushi' naar de Nieuwkoopse Plassen en werd afgemeerd bij het Dobberhuisje.

''Wij houden van mooie lange dagtochten maar als het zo uitkomt combineren wij dit met een overnachting. Zo hadden we afgelopen zomer voor Dushi een tour uitgestippeld naar de Nieuwkoopse plassen, waar het schattige Dobberhuisje op ons wachtte,'' vertelt John.
''Het is een zondagmorgen, een uur of acht als de zon langzaam opkomt. Het begin van wat een mooie dag gaat worden. Dushi is er klaar voor. Kap eraf en trossen los en daar gaan we. We beginnen de tocht vanuit onze thuishaven 'De Vlietlanden' in Leidschendam en gaan richting Oude Rijn waarna Dushi in een rustig tempo de Does opgaat. We vervolgen onze route over het Braassemermeer, de Westeinderplassen en het Nieuwe Meer.''

Vuurdoop
Daar wacht de Nieuwe Meersluis, de eerste echte grote sluis voor Dushi. De vuurdoop gaat haar goed af, spannend is het wel.
Uit de sluis vandaan rechtsaf de olympische buurt in. Onze eerste ontmoeting met een Amsterdamse gracht: we kijken onze ogen uit en het smaakt naar meer.

Einde van het Amstel kanaal gaan wij de Amstel op. Wij kenden de Amstel alleen maar van televisie of internet. Bijzonder om er nu met onze eigen boot te varen en de mooie woonboten en huizen te bewonderen.
We varen verder richting Nes a/d Amstel en Uithoorn. Bij de passantensteiger leggen we even aan voor de lekkere trek. Na de lunch varen wij de Amstel verder af en bij knooppunt Amstelhoek gaan we de Kromme Mijdrecht op. Het is een mooie zondagse zomerdag en er gebeurd veel op het kanaal. Spelende jeugd op luchtbedden, met rubberbootjes of gewoon springend van de wal. Iedereen is met of in het water bezig.''

Ruim op tijd komt Dushi aan bij de Slikkendammersluis. Volgens Ilona is John al een halve dag aan het rekenen geweest of ze wel op tijd zouden zijn voor de laatste schutting van de dag. ''Ik zei steeds geniet toch van het varen en de omgeving in plaats van nerveus op je horloge te kijken. Maar John zag het al gebeuren dat het Dobberhuisje een onbemande nacht zou beleven.''
Na het schutten vaart het stel de Nieuwkoopse Plassen op, wat een rust en wat een mooi natuurgebied. Dushi vaart met een rustige snelheid van 6 km per uur richting het Dobberhuisje. ''We speuren de plas af en zien een plateau met een huisje, genaamd ‘Drijfgemak.’ Het blijkt tot onze verbazing een drijvend toilet te zijn. De oplossing voor sloepvaarders. Daar zouden er meer van moeten zijn.
Na nog een stukje varen door dit mooie gebied komen we aan bij het Dobberhuisje. Wat een mooie vaarroute met als kers op de taart deze mooie locatie, wat een rust.''

Dushi ligt aan de steiger met een grote glimlach op haar polyester snuitje

Het Dobberhuisje ligt afgemeerd aan de laatste steiger van de kleine jachthaven ZoetWater, aan de rand van de Nieuwkoopse plassen. Een vakantie in dit unieke ronde huisje met een panoramisch uitzicht is een speciale belevenis. Het Dobberhuisje van 35 m2 is gezellig ingericht. Woonkamer met keuken, ruime badkamer met douche en toilet en 2 slaapkamers. Eén slaapkamer met een luxe 2-persoons boxspring en in de andere slaapkamer staat een stapelbed en een 1-persoons boxspring. Eventueel zijn er 2 extra slaapplaatsen van de bank in de woonkamer te maken. De keuken is compleet uitgerust. Het dobberhuisje is zelfvoorzienend. Dat wil zeggen stroom wordt opgewekt met zonnepanelen en warm water en cv middels een zonneboiler. De gezellige pelletkachel zorgt ook in de winter voor een zeer aangenaam verblijf..

Even later ligt Dushi aan de steiger met een grote glimlach op haar polyester snuitje. Haar bemanning geniet op de steiger met een wijntje van het uitzicht over de plas. Ilona: ''Terwijl de zon ondergaat nemen we de 90 kilometer lange route die we gevaren hebben nog een keer door. Met een voldaan gevoel zoeken we ons bed op.''

''Er zijn niet veel maandagochtenden dat wij ontwaken met een prachtig uitzicht op de plas en ons Dushi. Met een kopje koffie op de steiger hebben wij besloten dat er vele van dit soort tochten zullen volgen.
Wat een geslaagde tocht en wat is Nederland toch mooi,'' besluit de bemanning. De trossen worden weer los gegooid voor de terugreis.

Wil je net als Illona en John je vaaravonturen met andere watersporters delen? Neem contact met ons op: info@watersportmagazine.online