Column

Evert Stel
Schipper van de Meander V
Stichting Vaarwens

JACHTBOUW

Vele watersporters willen het water op en schaffen een vaartuig aan dat in de ‘etalage’ staat, op een folder is afgebeeld of uit een tweedehandsboten boekje komt. Onlangs liep ik op een ‘natte bootshow’ langs de steigers vol met fonkelnieuwe witte zeilschepen en ze leken allemaal op elkaar.

“Keuze genoeg Evert!” merkte een bekende voorbijganger op waarmee ik oogcontact kreeg. “Yep… ik zou niet kunnen kiezen!” lachte ik terug. “Nou, ik ook niet hoor! Het is bijna net zo moeilijk als tegeltjes uitzoeken bij Julius van der Werf, jeweetwel… die tegelboer in Sneek! Man… ze lijken allemaal op elkaar!” riep hij met een knipoog en liep snel door naar de haringkraam.

Er is ook een categorie vaarliefhebbers die wat eigenzinniger is en er hun eigen draai aan willen geven. Ze tikken een gebruikt schip op de kop en gaan het rigoureus verbouwen (al dan niet met hulp van een scheepswerf), totdat het hun bevalt en ze er tevreden het water mee op gaan.

Een andere categorie vaarfanaten is die wat ruimer in de slappe was zitten en iets geheel voor zichzelf op maat willen laten bouwen, waardoor ze exclusief zijn, eruit springen, meer comfort hebben of grotere prestaties leveren. Ze laten hun custombuilt schepen ontwerpen door gerenommeerde architecten en creëren zo hun eigenzinnige exclusieve vaartuigen.

Vervolgens is er een categorie met twee rechterhanden. Zij creeëren eigenhandig hun droom en bereiken hun doel door noeste arbeid en creativiteit. Ik betrap mezelf er op tot deze groep te behoren, want ik heb diverse keren de exercitie uitgevoerd door in eigen beheer een schip te bouwen zoals ik het graag wilde. De bekendste is wel de No Limit Ship motorboot.

We maakten er een bedrijfje van en hadden al een ligplaats gehuurd tijdens de Hiswa bootshow in IJmuiden, maar het schip kwam veel te laat klaar! Met de natte lakkwast in de hand voeren we al schilderend de maidentrip over het knobbelige IJsselmeer… ik vergeet het nooit meer!

De categorie die een schip (laat) bouwen dat helemaal is toegesneden op een specifieke situatie komt echter niet zoveel voor. Na ons schip de Meander V helemaal te hebben aangepast voor het gebruik van zware elektrische rolstoelen en zelfs brancards, hebben we ervaring genoeg opgedaan om voor onze Stichting Vaarwens nu een schip te laten bouwen voor deze doelgroep. Vorig voorjaar hebben we de kiel gelegd en nu drijft ze. We kunnen er eindelijk mee aan de slag om schippers op te leiden en het schip in te richten, want ze is door allerlei onvoorziene omstandigheden maanden te laat klaar en het vaarseizoen staat al voor de deur!

Evert.

image