Jong gebruikt is schaars

BOTEN GAAN WEER OVER TOONBANK

Het gaat goed met de verkoop van nieuwe, maar ook gebruikte boten. Sloepen zijn nog altijd zeer populair. Bij de motorboten en zeiljachten is veel vraag naar jong gebruikt. Schepen van rond de tien jaar oud, maar die blijken schaars.

‘’Ik zit te springen om goede, gebruikte schepen,’’ vertelt Jan Ward van Dantzig, eigenaar van For Sail Yachtbrokers. Een echte verklaring voor de run op gebruikte boten, heeft hij niet. Wat hij wel merkt is dat hij de laatste tijd opvallend veel beginnende zeilers over de vloer krijgt. Zowel in Enkhuizen als de nieuwe locatie in Wemeldinge. Maar ook zogenaamde herintreders. Watersporters die in het verleden een boot hebben gehad en nu een leeftijd hebben bereikt dat zij zich weer een boot gunnen om langere tijd op te verblijven. Of om mee te gaan reizen.

Gericht zoeken

’We zien dat deze groep heel gericht naar een specifiek schip zoekt. Vorig jaar waren dat vooral veel Duitsers. Nu zijn dat bijna allemaal Nederlanders.

Onze Oosterburen geven vaak als reden een boot te willen kopen omdat het spaargeld op de bank toch niets oplevert. Nederlanders hebben het daar niet over. Die willen gewoon een boot. De meeste klanten die voor een zeiljacht komen, zijn rond de vijftig. De mensen die ons vragen bij de bemiddeling van de verkoop van hun boot, stappen meestal vanwege hun gevorderde leeftijd van een zeilboot over op een motorboot. Dat is ook een reden dat we actiever zijn geworden op de motorbotenmarkt.''

Lastig

Door de vraag en de schepen die (snel) verkocht worden, is het wel lastig om het aanbod in goede, gebruikte motor-en zeiljachten op peil te houden. Zo ervaart Van Dantzig.

image

Volgens Arthur van Barnau Sythoff, secretaris van de Nederlandse Bond van makelaars in schepen, is dit een geluid dat hij van veel van zijn collega’s hoort. ‘’Dat gebruikte schepen verkocht worden, is uiteraard een positief signaal. Daartegenover staat dat er een tekort is aan jong gebruikt. Een belangrijke oorzaak is de zogenaamde productie-dip die in 2008 plaatsvond. Er is toen minder gebouwd en dat zie je nu terug in het aanbod. Bij de vraag naar gebruikte schepen is een leeftijd van rond de 10 jaar een magische grens. Schepen in die leeftijdscategorie zijn gewoon schaars.’’

Boten op leeftijd

In tegenstelling tot het jong gebruikt, is er wel een groot aanbod aan zeil-en motorschepen op leeftijd. De bekende verkoop-magazines staat er bol van. Door de vergrijzing kan het niet anders dan dat de komende jaren dit aanbod alleen maar zal groeien. Wie een aantrekkelijk geprijsde (stalen) motorkruiser zoekt of een kajuitboot met veel zeiljaren heeft nu al genoeg keuze.

Veel nieuwe watersporters lijken te kiezen voor een sloep of tender. In vergelijking tot de aanschaf van een motorboot of zeiljacht is het sloepvaren redelijk laagdrempelig. Waar je in de beginjaren van het sloepvaren een paar grote merken had, is het aanbod tegenwoordig enorm. Voor ieder budget is wel een boot te vinden.

Bij Boot Akkrum merken ze dat kandidaat-kopers zich vaak al uitgebreid hebben georiënteerd en dat de keuze eigenlijk al is gemaakt voordat men langskomt.’ ’Bijna iedereen die hier komt, gaat met een sloep weer de deur uit. Het is wel belangrijk dat je voldoende voorraad hebt. Zonder voorraad, geen verkoop.’’