Voor het eerst met een motorboot op vakantie

Nu de kinderen de deur uit zijn willen Silvia en Eddy Boon graag wat langer met de boot weg. Omdat ze twijfelen tussen opnieuw een kajuitzeiljacht of een motorboot, hebben ze voor hun vakantie onze redactieboot geleend.

Silvia en Eddy kennen elkaar van de watersport. Hun ouders hadden boten en ze zijn opgegroeid met varen op de Loosdrechtse plassen. ''Ik had vroeger een Schakel, een open zeilboot en daarmee heb ik veel met Silvia gezeild,'' vertelt Eddy die momenteel het sloepvaren afwisselt met het wedstrijdzeilen in zijn Solo.

Toen de kinderen klein waren, hadden Eddy en Silvia enkele jaren een kajuitzeilboot. Een First waarmee zij vele malen op vakantie zijn geweest. ''Met de boot bleven wij altijd in Nederland en op een gegeven moment leek het ons leuk om ook eens zomers naar het buitenland te gaan. De boot werd verruild voor een tent.''

Voormalige reddingsloep

Zonder familieboot als je bijna aan de Loosdrechtse plassen woont, kan niet.

Na een paar keer met vrienden met een sloep mee te zijn geweest, was de keuze snel gemaakt. Er werd een voormalige reddingsloep aangeschaft. Daar moest nog wel wat aan gebeuren, voor Eddy geen probleem. Hij knutselde er lustig op los om de reddingsloep om te toveren tot een geschikte familieboot. Als het even vaarweer is dan zijn de Boontjes met de sloep op Loosdrecht te vinden. De boot bevalt op zich prima, maar stilletjes zijn Silvia en Eddy toch een beetje om zich heen aan het kijken naar een boot waarmee ze wat langer weg kunnen. Een of meerdere dagen aan boord van de sloep bivakkeren gaat wel en hebben ze ook al eerder gedaan. Maar dan moeten de weergoden wel een beetje meewerken. Het is toch kamperen en improviseren.

"Voor langere tochten zou er eigenijk een andere motor in de sloep moeten. Simpelweg om ook sneller te kunnen varen,'' vertelt Eddy.

De plannen om de sloep te verruilen voor een kajuitboot worden langzaam steeds serieuzer. Tegelijkertijd is het stel er nog niet helemaal uit of dit weer een kajuitzeiljacht zal worden, of toch een motorboot.

''Als je kijkt naar de huidige prijzen van gebruikte kajuitzeilboten dan kun je voor niet al te veel geld een hele leuke boot kopen,'' aldus Silvia. ''De vraagprijzen van gebruikte motorboten daarentegen liggen toch hoger.'' Om een goede afweging te kunnen maken, hadden Silvia en Eddy aanvankelijk het plan om een motorboot te huren. Omdat onze redactieboot voor onder meer de Sneekweek naar Friesland gebracht moest worden, hebben we Silvia en Eddy gevraagd dit te doen. Zo gezegd, zo gedaan.


Silvia en Eddy in hun reddingsloep die onlangs verkocht is.

''Het belangrijkste voor ons is om op het water te zijn en te kunnen varen door Nederland,'' vertelt Eddy nadat hij met Silvia aan boord is gestapt van onze redactieboot. ''Ook met de zeilboot hebben we dat altijd erg leuk gevonden. In het verleden hebben we op het IJsselmeer en de Wadden gevaren maar daarbij ben je afhankelijker van het weer. Op de binnenwateren heb je daar minder last van. Er is in Nederland nog zo veel te ontdekken en zonder mast kun je op veel meer plaatsen komen, bovendien lig je minder te wachten voor de bruggen."'

Op de motor

Silvia en Eddy begonnen hun proefvaart in Akersloot. Via Zaandam, het IJ en het Markermeer was Spakenburg de eerste bestemming.

''Tijdens de tocht over de Randmeren viel ons op hoeveel zeilboten er toch op de motor varen. Enkele uren hadden we de wind mee en dachten we, normaal zouden we nu zeilen en het geluid van de motor even missen. Enkele uren later hadden we weer pal wind tegen en waren we blij met de motor.''

Bij de keuze voor een nieuwe boot zijn comfort en ruimte voor Silvia en Eddy belangrijke voorwaarden.

''In een motorboot heb je al snel meer ruimte dan in een kajuitzeilboot. De boot die we mee hebben is erg compleet; prima bed, koelkast, warm water aan boord, een zwemplateau met een douche. Onderweg zien we veel grote boten waarvan je denkt dat lijkt mij erg onhandig met varen in sluizen en het vinden van een ligplaats. Wat ons betreft wordt onze volgende boot een meter of negen, niet te hoog zodat we onder zo veel mogelijk bruggen door kunnen en is een zwemplateau absoluut een must!'', aldus het stel kort na de proefvaarvakantie.


De uitdaging van het zeilen haalt Eddy uit het wedstrijdzeilen met zijn Solo, een eenmansboot. ''Bij evenementen kan de toekomstige boot mooi dienst doen als moederschip.''


Stand van zaken


Na hun proefvaarvakantie hebben Silvia en Eddy alle plussen en minnen op een rijtje gezet. Dat de volgende boot een motorboot zou worden, daar was het stel wel uit. Na thuiskomst hebben ze hun reddingsloep direct te koop gezet. In de tussentijd heeft Eddy internet afgespeurd. Aanvankelijk had hij zijn oog laten vallen op een St Tropez 950 en een Maril.

Kort voor het online gaan van het Watersport Magazine laat Eddy weten een bod te hebben gedaan op een kajuitsloep. ''We hebben de boot in Roermond bekeken en eigenlijk was een cabinsloep altijd al wat wij in ons hoofd hadden. Groot voordeel van deze boot is dat we onder bijna alle bruggen in ons vaargebied door kunnen. Een motorboot biedt weliswaar meer comfort, maar dan zit je al snel met 2.50 meter aan doorvaarhoogte.''

Het bod van Silvia en Eddy is door de verkoper geaccepteerd. Binnenkort hopen zij hun nieuwe Langweerder Cabinsloep 850 van Limburg naar Loosdrecht over te varen. Hun oude reddingsloep is inmiddels verkocht.