Met haar partner Robert zeilde Anneke Sips met hun zeiljacht Spunky van Florida naar Australië. Na eerder drie maanden door Indonesië en langs de kust van Australië te hebben gezeild. Anneke houdt van lekker en gezellig eten, maar ook van praktisch koken, zodat ze dagelijks niet te lang in het kombuis hoeft te staan.

KOKEN aan BOORD


De recepten die Anneke beschrijft en uitlegt voor de camera en je kunt zien, zijn qua hoeveelheden gebaseerd op twee personen. Gekookt op maximaal twee pitten met een of twee pannen, of bereiding in de oven.


Tijdens en na haar lange zeilreizen kreeg Anneke regelmatig de vraag: ''wat eten jullie zoal aan boord?'' Het inspireerde haar om blogs te gaan schrijven over het koken aan boord, zelf bedachte en lokale recepten en gebruiken, het bewaren en conserveren van vis en groente, reisverhalen en anekdotes. Bij terugkomst besloot ze aan de hand van de blogs een boek te gaan maken. Het is inmiddels uit en heet 'Food on a Boat' en bestaat uit onder meer ruim 100 recepten.

Woonboot

Omdat niet alleen wereldzeilers, maar iedereen die vaart en langer aan boord verblijft dagelijks een praktische maaltijd moet bereiden hebben we Anneke gevraagd een aantal recepten te maken. Dit heeft ze aan boord van haar woonboot gedaan, waar we genoeg ruimte hadden om alles ook in beeld te brengen, te filmen.

Van het bereiden hebben we vijf korte video's gemaakt, waarin Anneke niet alleen laat zien welke Ingrediënten je nodig hebt, alles ook directe bereid en tussendoor allerlei praktische tips geeft bij het koken aan boord. Uitgangspunt is dat alles in principe in maximaal tien minuten klaar gemaakt moet kunnen worden met ingredienten die onderweg gemakkelijk verkrijgbaar of toevallig voorradig zijn.

Zuinig zijn

''Er zijn watersporters die tijdens het varen alleen maar opgewarmde bonen en popcorn eten, terwijl je met wat slimme tips en goed inkopen, eten aan boord zonder veel moeite een stuk lekkerder kunt maken. Leven op een boot betekent vaak dat je zuinig moet zijn met drinkwater en gas. Je wilt niet te lang in het kombuis staan en de ruimte om te koken is vaak beperkt. Je hebt meestal naar Indonesie deed de koelkast het niet meer. Soms moet je improviseren met ingredienten die nog toevallig in het kombuiskastje staan.''


PASTA AL LIBIDO


''Italianen claimen dat pittige salami goed is voor je libido, maar na deze maaltijd vielen wij als een blok in slaap,'' vertelt Anneke tijdens het bereiden van Pasta al Libido. ''Maar dat kwam misschien ook door de wijn die wij erbij dronken."


200 gram pasta

1 ui

4 tenen knoflook

100 gram pittige salami

2 eetlepels kappertjes of olijven

Geraspte Parmezaanse kaas

Olijfolie


Kook de pasta en giet het water af. Fruit ondertussen een uitje, een paar tenen knoflook en stukjes pittige salami met chilivlokken. Meng de pasta erdoor en de kappertjes of olijven met een hand geraspte kaas en nog wat extra olijfolie. Draai er voor serveren wat zwarte pepers over.

Praktische zaken

De keuken aan boord heet het kombuis. In de meeste gevallen is de ruimte beperkt, dus je moet vooral praktisch te werk gaan. Volgens Anneke Sips heb je aan kombuis benodigheden niet veel nodig. Maar bezuinig niet op de kwaliteit van bijvoorbeeld de pannen en het bestek. Liever twee goede pannen, dan een keuze uit vijf slechte. Laat na gebruik scherpe messen en andere kombuis gereedschappen niet rondslingeren. Ruim alles direct op. Net als thuis heb je ook aan boord veel afval. Op de meeste havens heb je wel containers waar je dit kunt achterlaten. In kartonnen verpakkingen kunnen zich snel allerlei beestjes nestelen.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.